Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie, czyli szparagi i makaron w sosie cytrynowym, przygotowałam jako pewną modyfikację mojego ulubionego przepisu. Przepisu na makaron ze szparagami, który przyrządzam najczęściej, najprościej i najchętniej. A ta modyfikacja jest bardzo udana. I dołącza do kanonu moich ulubionych wiosennych dań, czyli potraw sezonowych. Mój makaron przygotowałam z zielonymi szparagami, ale po degustacji już wiem, że wypróbuję też wersję ze szparagami białymi. A może nawet z fioletowymi, które są jeszcze bardzo mało znane? Będę próbować!
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 45
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 613
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1504
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 333
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 45
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 613
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1504
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 333
Składniki
Przygotuj zielone szparagi. Umyj je, odłam zdrewniałe końce, a resztę pokrój w 3-4 centymetrowe kawałki. Główki odłóż do osobnej miseczki, bo one są delikatne i gotują się znacznie krócej.
Makaron gotuj w dobrze osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na etykiecie. 5 minut przed końcem gotowania makaronu dodaj do garnka pokrojone szparagi z wyjątkiem główek. Bo główki dodasz dopiero na dwie minuty przed odcedzeniem całości. Dzięki temu szparagi ugotują się, ale wciąż pozostaną jędrne i zachowają żywy kolor.
W międzyczasie na dużą i głęboką patelnię wylej śmietankę 30%. Powoli doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj skórkę otartą z cytryny (tylko żółtą warstwę)
oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Przypraw delikatnie solą.
Ugotowane szparagi i makaron odcedź dokładnie i przełóż na patelnię z sosem śmietanowym. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, bo w tym czasie ugotowany al dente makaron będzie wchłaniał w siebie aromatyczny sos śmietankowo-cytrynowy.
Dodaj jeszcze pokrojoną w paski bazylię,
sporo pieprzu oraz tarty ser typu parmezan.
Jeszcze przez minutkę podgrzewaj wszystko, dokładnie mieszając. Niech połączą się smaki, a przy okazji potrawa uzyska właściwą, kremową konsystencję.
I to by było na tyle, bo szparagi i makaron to już gotowa potrawa podana w sosie cytrynowym. Prosta, szybka, aromatyczna i bardzo smaczna. Więc polecam gorąco.
Smacznego!