Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi na maśle to prawdziwie wiosenne danie, które przygotujesz od zera już w 8 minut! Stanowią świetny dodatek do mięs, ale także mogą być idealną przekąską czy lekkim lunchem. Choć istnieje wiele metod obróbki szparagów, to jednak ich przesmażenie na maśle z dodatkiem czosnku nadaje wyjątkowego aromatu i delikatności. Nie można także zapomnieć o wielu zaletach prozdrowotnych spożywania tych roślin. Są szczególnie polecane kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Mogą być także bez obaw pojawiać się na talerzach osób na diecie. Jedna łodyga ma tylko 4 kcal, ale za to jest pełna błonnika, potasu i witaminy B6.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 199
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2373
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4455
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 199
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2373
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4455
Składniki
Ze szparagów odetnij dolną część łodygi – fragment o długości 2,5-5 cm. Czosnek obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki.
Patelnię rozgrzej i dodaj masło. Rozpuść je i dodaj pokrojony wcześniej czosnek. Smaż go do lekkiego zrumienienia, cały czas mieszkając.
Włóż szparagi na tłuszcz i podsmaż je przez kilka minut, do miękkości. Dopraw je do smaku solą i pieprzem, a na koniec polej sokiem z cytryny. Uważaj, by nie rozgotować dania – powinno być w dalszym ciągu lekko chrupiące.
Szparagi na maśle podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło. Świetnie pasują jako dodatek do kurczaka, łososia, krewetek.