Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka i szparagi to częste połączenie w daniach obiadowych lub przystawkach. A co, gdyby przygotować z nich królewskie śniadanie? Dodatek kremowego serka i pyszna kromka domowego pieczywa będą idealnym dopełnieniem. Szparagi na śniadanie w takim wydaniu możesz podać samodzielnie, polane sosem lub zaserwować w towarzystwie sałatki ze świeżych pomidorków.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4741
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44804
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 654
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4741
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44804
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 654
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Składniki
Przygotuj dwie kromki chleba, usmaż na maśle grzanki lub włóż pieczywo do tostera. Na każdej kromce rozsmaruj łyżkę serka kanapkowego.
Na szerokiej patelni rozpuść masło. Następnie wrzuć tam szparagi (uprzednio oderwij zdrewniałe końcówki) i smaż na średnim ogniu około 4 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Szparagi powinny zmięknąć, ale nadal pozostać chrupiące. Możesz też wrzucić szparagi na patelnię grillową lub klasyczny grill.
W międzyczasie ugotuj 2 jajka, najlepiej jakieś 6-7 minut od momentu zagotowania wody, aby żółtko nie ścięło się do końca. Możesz też ugotować jajka w koszulkach, ale wymaga to większej wprawy.
Złóż przystawkę. Na przygotowanych kromkach pieczywa ułóż podsmażone szparagi, a na nie przekrojone na pół jajko lub jajko w koszulce. Wierzch możesz posypać tartym parmezanem. Poza tym posyp kanapki solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawaj od razu.