Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka i szparagi to częste połączenie w daniach obiadowych lub przystawkach. A co, gdyby przygotować z nich królewskie śniadanie? Dodatek kremowego serka i pyszna kromka domowego pieczywa będą idealnym dopełnieniem. Szparagi na śniadanie w takim wydaniu możesz podać samodzielnie, polane sosem lub zaserwować w towarzystwie sałatki ze świeżych pomidorków.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 52
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 155
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 52
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 155
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Składniki
Przygotuj dwie kromki chleba, usmaż na maśle grzanki lub włóż pieczywo do tostera. Na każdej kromce rozsmaruj łyżkę serka kanapkowego.
Na szerokiej patelni rozpuść masło. Następnie wrzuć tam szparagi (uprzednio oderwij zdrewniałe końcówki) i smaż na średnim ogniu około 4 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Szparagi powinny zmięknąć, ale nadal pozostać chrupiące. Możesz też wrzucić szparagi na patelnię grillową lub klasyczny grill.
W międzyczasie ugotuj 2 jajka, najlepiej jakieś 6-7 minut od momentu zagotowania wody, aby żółtko nie ścięło się do końca. Możesz też ugotować jajka w koszulkach, ale wymaga to większej wprawy.
Złóż przystawkę. Na przygotowanych kromkach pieczywa ułóż podsmażone szparagi, a na nie przekrojone na pół jajko lub jajko w koszulce. Wierzch możesz posypać tartym parmezanem. Poza tym posyp kanapki solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawaj od razu.