Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące szparagi w sosie serowym doskonale skomponują się z jajkiem w koszulce, ale też mogą stanowić wyborną przekąskę osobno. Trzeba korzystać z walorów tych warzyw, póki jeszcze trwa sezon.
patelnia, garnek, nóż, łyżka kuchenna
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 192
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 480
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 56
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 192
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 480
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 56
Składniki
Zacznij od przygotowania sosu. Do garnka wrzuć dwie łyżki masła. Gdy masło się rozgrzeje, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz półtorej łyżeczki mąki. Mieszaj intensywnie do połączenia składników. Do takiej masy dolej szklankę mleka i raz jeszcze wymieszaj.
Gdy sos będzie już gładki, dodaj do niego mozzarellę, pamiętając, aby energicznie mieszać.
Opłucz szparagi i pozbądź się twardych końcówek. Nie obieraj ich.
Przygotuj patelnię i postaw na średnim ogniu. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Ważne, aby masło się nie przypaliło, ale delikatnie rozpuściło. Następnie dodaj szparagi na rozgrzane masło i opiekaj przez około 5 minut z każdej strony.
Ciepłe szparagi polej serowym sosem. Najlepiej posmakują z jajkiem w koszulce lub sałatką.