Do góry

Dania główne Przepis na:

Szparagi z serem i szynką parmeńską.

Szparagi z serem i szynką parmeńską.

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 393

Dodano:

Odsłon: 323

Dopóki sezon na szparagi jest w pełni warto się nimi zajadać :). U mnie w okresie od kwietnia do lipca w kuchni występują dość często w rożnych postaciach. Dziś przygotowałem szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem. Danie nie wymagające i szybkie. Nadaje się na obiad, podane na przykład z sosem i ziemniakami, jaki i na kolacje podane z pieczywem. Zapraszam

Składniki

  • Szparagi 1 pęczek
  • Szynka parmeńska 200 g
  • Żółty ser tarty 200 g
  • Pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szparagi z serem i szynką parmeńską.

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy, następnie odłamujemy zdrewniałe końcówki ( same powinny się odłamać w odpowiednim miejscu ).
    Gdy mamy tak przygotowane szparagi układamy trzy plastry szynki obok siebie ( tak aby troszeczkę na siebie zachodziły ). Następnie na szynkę kładziemy 3-4 szparagi, posypujemy tartym serem i zawijamy szynkę na której ułożyliśmy nasze szparagi. Czynność powtarzamy do momenty aż składniki się Nam nie skończą.

  2. Tak zawinięte szparagi przekładamy na blaszkę do pieczenia wcześniej posmarowaną oliwą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

    Nasze szparagi z serem i szynką parmeńską są gotowe! Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń