Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dopóki sezon na szparagi jest w pełni warto się nimi zajadać :). U mnie w okresie od kwietnia do lipca w kuchni występują dość często w rożnych postaciach. Dziś przygotowałem szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem. Danie nie wymagające i szybkie. Nadaje się na obiad, podane na przykład z sosem i ziemniakami, jaki i na kolacje podane z pieczywem. Zapraszam
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Składniki
Szparagi myjemy, następnie odłamujemy zdrewniałe końcówki ( same powinny się odłamać w odpowiednim miejscu ). Gdy mamy tak przygotowane szparagi układamy trzy plastry szynki obok siebie ( tak aby troszeczkę na siebie zachodziły ). Następnie na szynkę kładziemy 3-4 szparagi, posypujemy tartym serem i zawijamy szynkę na której ułożyliśmy nasze szparagi. Czynność powtarzamy do momenty aż składniki się Nam nie skończą.
Tak zawinięte szparagi przekładamy na blaszkę do pieczenia wcześniej posmarowaną oliwą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Nasze szparagi z serem i szynką parmeńską są gotowe! Smacznego