Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dopóki sezon na szparagi jest w pełni warto się nimi zajadać :). U mnie w okresie od kwietnia do lipca w kuchni występują dość często w rożnych postaciach. Dziś przygotowałem szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem. Danie nie wymagające i szybkie. Nadaje się na obiad, podane na przykład z sosem i ziemniakami, jaki i na kolacje podane z pieczywem. Zapraszam
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1587
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 963
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1587
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 963
Składniki
Szparagi myjemy, następnie odłamujemy zdrewniałe końcówki ( same powinny się odłamać w odpowiednim miejscu ). Gdy mamy tak przygotowane szparagi układamy trzy plastry szynki obok siebie ( tak aby troszeczkę na siebie zachodziły ). Następnie na szynkę kładziemy 3-4 szparagi, posypujemy tartym serem i zawijamy szynkę na której ułożyliśmy nasze szparagi. Czynność powtarzamy do momenty aż składniki się Nam nie skończą.
Tak zawinięte szparagi przekładamy na blaszkę do pieczenia wcześniej posmarowaną oliwą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Nasze szparagi z serem i szynką parmeńską są gotowe! Smacznego