Do góry

Dania główne Przepis na:

Szparagowa tarta

Szparagowa tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48628

Dodano:

Odsłon: 1257

Przepis wypatrzyłam na blogu www.mojekuchennerewelacje.blogspot.com Wydał mi się tak zachęcający, że musiałam z niego skorzystać. Tarta okazała się pyszna, mój mąż był nią zachwycony i wciąż prosił o dokładkę. :) Krótko mówiąc, polecam Wam ten przepis. Poniżej oryginalny wpis z moimi małymi zmianami.

Składniki

  • zielone szparagi 1 pęczek
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • wędzony boczek w plasterkach 1 opakowanie (100g)
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka ugotowane na twardo 3 sztuki
  • surowe żółtko 1 sztuka
  • śmietana 30% 100g
  • ser żółty (u mnie Gouda) 150g
  • sól, pieprz czarny mielony
  • cukier 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi,oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, osączyć na sicie.
    Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. W trakcie dodać czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Lekko zrumienione warzywa zdjąć z palnika.
    Śmietanę wymieszać z surowym żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Do tak przygotowanej blachy włożyć cebulkę z czosnkiem,
    przykryć je plasterkami wędzonego boczku. Następnie należy ułożyć nasze szparagi, które przykryje warstwa jajeczna, z jaj wcześniej startych na tarce o grubych oczkach.

  2. Wszystko zalać sosem śmietanowym. Wierzch naszego przekładańca posypać tartym serem.

    Tartę należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut (do zrumienienia ciasta i sera).

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń