Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpecle to niemieckie, sycące kluseczki. Przepisy są zróżnicowane, w zależności od danego regionu. My proponujemy najprostszą wersję z dodatkiem wody. Można też dolać mleko albo nawet śmietanę. Do przygotowania szpecli przyda się specjalna maszynka. Nie masz takiej? Bez obaw. Możesz przelać ciasto na durszlak i poruszać nim, aby porcjować kluski do garnka. Szpecle zrobisz też dzięki sposobom naszych babć, czyli odkrawając masę nożem z deski do krojenia.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 680
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 307
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 680
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 307
Składniki
Do miski wsyp przesianą mąkę. Wbij jajka, dodaj wodę i dopraw solą. Z pomocą łyżki drewnianej albo miksera na niskich obrotach, wymieszaj dokładnie składniki. Ciasto powinno mieć bąbelki i spływać z łyżki, ale jednocześnie być gęste jak masa do naleśników. Jeśli jest zbyt zbite, dodaj jeszcze wody.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Porcjami dodawaj ciasto z pomocą maszynki do szpecli. Po wypłynięciu wyciągnij szpecle łyżką cedzakową.