Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpecle to niemieckie, sycące kluseczki. Przepisy są zróżnicowane, w zależności od danego regionu. My proponujemy najprostszą wersję z dodatkiem wody. Można też dolać mleko albo nawet śmietanę. Do przygotowania szpecli przyda się specjalna maszynka. Nie masz takiej? Bez obaw. Możesz przelać ciasto na durszlak i poruszać nim, aby porcjować kluski do garnka. Szpecle zrobisz też dzięki sposobom naszych babć, czyli odkrawając masę nożem z deski do krojenia.
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17405
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1096
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6290
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 584
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17405
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1096
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6290
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 584
Składniki
Do miski wsyp przesianą mąkę. Wbij jajka, dodaj wodę i dopraw solą. Z pomocą łyżki drewnianej albo miksera na niskich obrotach, wymieszaj dokładnie składniki. Ciasto powinno mieć bąbelki i spływać z łyżki, ale jednocześnie być gęste jak masa do naleśników. Jeśli jest zbyt zbite, dodaj jeszcze wody.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Porcjami dodawaj ciasto z pomocą maszynki do szpecli. Po wypłynięciu wyciągnij szpecle łyżką cedzakową.