Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1309

Dodano:

Odsłon: 585

Zielone pierogi z farszem z kaszy jęczmiennej z kapustą i boczkiem. Pierożki proste i szybkie do zrobienia. Są bardzo dobre w smaku. Bardzo lubię szpinak i staram się dodawać go do wielu potraw.

Składniki

  • ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 80 g szpinaku
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 6 liści dużych kapusty pekińskiej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szpinak siekam, przekładam do pojemnika wysokiego dodaję olej i miksuję blenderem.

  2. Do przesianej mąki dodaję szpinak, sól, wlewam gorącą wodę i zagniatam ciasto.

  3. Boczek kroję i przesmażam na oleju.

    Kaszę gotuję w 2/3 szklance wody. Jak kasza wchłonie wodę wstawiam garnek pod koc na 30 minut. Kapustę drobno kroję i wrzucam ją do wrzącej wody. Gotuję dwie minuty i odcedzam. Do kaszy dodaję kapustę, boczek, doprawiam solą, pieprzem. Pierogi podaję z boczkiem posypuję natką.

  4. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam w foremce do pierogów.

  5. Dodaję farsz i sklejam. Do gotującej wody wlewam łyżkę oliwy i wrzucam pierogi. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń