Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sztufada wołowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 241
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 241
Składniki
Mięso umyj w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie wyżyłuj i zbij tłuczkiem. Naszpikuj cienkimi paseczkami boczku oraz obranymi ząbkami czosnku.
Posyp mięso solą, pieprzem i cukrem. Obtocz w majeranku i pokruszonym zielu angielskim.
Odstaw wołowinę do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu obtocz w mące. Zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu. Zmniejsz ogień, polej mięso odrobiną wody, przykryj pokrywą i duś do miękkości.
Warzywa obierz, rozdrobnij i razem z winem dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia.
Miękkie mięso wyjmij, pokrój w skośne plastry.
Sos z mięsa wymieszaj z chlebem. Podgrzewaj kilka minut, przetrzyj i dopraw. Mięso polej sosem, zapiecz i przełóż na półmisek.
Podawaj z ugotowanym makaronem i zasmażanymi buraczkami. Danie możesz udekorować natką pietruszki.Źródło: Telemax