Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztufada wołowa

Sztufada wołowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 49

Sprawdzony przepis na "Sztufada wołowa"

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny bez kości (np. zrazowa)
  • 10 dag wędzonej słoniny lub boczku
  • mała główka czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • po 15 dag marchwi, pietruszki, selera i cebuli
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 dag startego chleba razowego
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie majeranek
  • cukier
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • 40 dag makaronu kolanka lub kokardki
  • 40 dag buraczków zasmażanych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyj w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie wyżyłuj i zbij tłuczkiem. Naszpikuj cienkimi paseczkami boczku oraz obranymi ząbkami czosnku.

  2. Posyp mięso solą, pieprzem i cukrem. Obtocz w majeranku i pokruszonym zielu angielskim.

  3. Odstaw wołowinę do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu obtocz w mące. Zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu. Zmniejsz ogień, polej mięso odrobiną wody, przykryj pokrywą i duś do miękkości.

  4. Warzywa obierz, rozdrobnij i razem z winem dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia.

  5. Miękkie mięso wyjmij, pokrój w skośne plastry.

  6. Sos z mięsa wymieszaj z chlebem. Podgrzewaj kilka minut, przetrzyj i dopraw. Mięso polej sosem, zapiecz i przełóż na półmisek.

  7. Podawaj z ugotowanym makaronem i zasmażanymi buraczkami. Danie możesz udekorować natką pietruszki.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń