Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztuka mięsa w ciemnym sosie cebulowym.

Sztuka mięsa w ciemnym sosie cebulowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26251

Dodano:

Odsłon: 1884

Sztuka mięsa podana z ziemniakami polanymi ciemnym, cebulowym sosem oraz z marynowaną papryką ostrą.

Składniki

  • plastry schabu 5 szt.
  • ziemniaki 8 szt.
  • marynowane papryki czereśniowe 1 słoiczek
  • Natka pietruszki
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub kupna 1 kostka rosołowa
  • skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • cebula 3 szt.
  • Sól
  • pieprz ziołowy do smaku
  • ciemny sos sojowy 3-4 łyżki
  • liście laurowe 2 szt.
  • ziele angielskie 4-5 ziaren
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sztuka mięsa w ciemnym sosie cebulowym.

Przygotowanie

  1. Plastry schabu solimy i posypujemy pieprzem ziołowym.

  2. Smażymy po około 2 minuty każdą stronę plastra schabu na gorącym tłuszczu.

  3. W między czasie zagotowujemy w garnczku litr wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pastą rosołową.

  4. Usmażone plastry mięsa wkładamy do garnczka z gotującym się bulionem, gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.

  5. W między czasie smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę.

  6. Gotujemy obrane, wymyte ziemniaki w osolonej wodzie.

  7. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy usmażoną cebulę, sos sojowy, paprykę, doprawiamy sos do smaku pozostałymi przyprawami i zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną.

  8. Kawałki mięsa podajemy z ugotowanymi ziemniakami, polanymi sosem i z marynowaną ostrą papryką.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń