Sztuka mięsa w sosie warzywnym z kaszą gryczaną i czarnymi oliwkami na ostro.

Danie dla lubiących troszkę pikantne potrawy. Czarne oliwki z papryczkami chili, są bardzo dobre i zdrowe, robię zawsze kilka słoiczków i zalewam oliwą z oliwek.
Sztuka mięsa w sosie warzywnym z kaszą gryczaną i czarnymi oliwkami na ostro.
Składniki
- schab bez kości 8 plastrów
- przyprawa do wieprzowiny
- mąka pszenna (do panierowania i zagęszczenia sosu)
- sos sojowy ciemny
- liść laurowy 5 szt.
- ziele angielskie 6 ziaren
- czosnek 3 ząbki
- włoszczyzna suszona 2 łyżki
- cebula 1 szt.
- cebula czerwona połowa
- domowa kostka rosołowa 1 łyżka (lub 1 kupna kostka)
- Sól
- tłuszcz do smażenia
- kasza gryczana 40 dag
- czarne oliwki na ostro z papryczkami chili 1 słoiczek 300 ml
- Natka pietruszki
- Koperek
Składniki
- schab bez kości 8 plastrów
- przyprawa do wieprzowiny
- mąka pszenna (do panierowania i zagęszczenia sosu)
- sos sojowy ciemny
- liść laurowy 5 szt.
- ziele angielskie 6 ziaren
- czosnek 3 ząbki
- włoszczyzna suszona 2 łyżki
- cebula 1 szt.
- cebula czerwona połowa
- domowa kostka rosołowa 1 łyżka (lub 1 kupna kostka)
- Sól
- tłuszcz do smażenia
- kasza gryczana 40 dag
- czarne oliwki na ostro z papryczkami chili 1 słoiczek 300 ml
- Natka pietruszki
- Koperek

Etapy przygotowania
Z kawałka schabu bez kości wycinamy 8 plastrów grubszych, każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Posypujemy każdy kawałek schabu przyprawą, obtaczamy z każdej strony w mące. *Uwaga!!!* Zamiast kupnej przyprawy do wieprzowiny, możemy sami sobie zmieszać poszczególne przyprawy. Ja wzięłam po pół małej łyżeczki każdej z przypraw i wszystkie pomieszałam, włożyłam do słoiczka do przypraw. Przyprawiamy do smaku. sól, czosnek granulowany, papryka słodka, kminek mielony, gorczyca biała mielona, kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn, pieprz czarny, papryka ostra, mielone ziele angielskie i mielony liść laurowy.

Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy usmażone plastry schabu, doprawiamy ciemnym sosem sojowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.

W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.

Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy łyżką cedzakową do garnka z duszącymi się plastrami schabu. Gdy mięso jest miękkie, zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą, próbujemy smak, doprowadzamy do zagotowania i kończymy gotowanie sosu. W między czasie parzymy 4 torebki kaszy gryczanej w osolonej wodzie.

Po sparzeniu osączamy ją zwody i nakładamy na talerz. Obok kaszy układamy plaster duszonego w sosie schabu, polewamy sosem, nakładamy czarne oliwki z papryczkami chili i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki z koprem. Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3205
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4879
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3205
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4879



Składniki
- schab bez kości 8 plastrów
- przyprawa do wieprzowiny
- mąka pszenna (do panierowania i zagęszczenia sosu)
- sos sojowy ciemny
- liść laurowy 5 szt.
- ziele angielskie 6 ziaren
- czosnek 3 ząbki
- włoszczyzna suszona 2 łyżki
- cebula 1 szt.
- cebula czerwona połowa
- domowa kostka rosołowa 1 łyżka (lub 1 kupna kostka)
- Sól
- tłuszcz do smażenia
- kasza gryczana 40 dag
- czarne oliwki na ostro z papryczkami chili 1 słoiczek 300 ml
- Natka pietruszki
- Koperek
Z kawałka schabu bez kości wycinamy 8 plastrów grubszych, każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Posypujemy każdy kawałek schabu przyprawą, obtaczamy z każdej strony w mące. *Uwaga!!!* Zamiast kupnej przyprawy do wieprzowiny, możemy sami sobie zmieszać poszczególne przyprawy. Ja wzięłam po pół małej łyżeczki każdej z przypraw i wszystkie pomieszałam, włożyłam do słoiczka do przypraw. Przyprawiamy do smaku. sól, czosnek granulowany, papryka słodka, kminek mielony, gorczyca biała mielona, kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn, pieprz czarny, papryka ostra, mielone ziele angielskie i mielony liść laurowy.
Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy usmażone plastry schabu, doprawiamy ciemnym sosem sojowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.
W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.
Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy łyżką cedzakową do garnka z duszącymi się plastrami schabu. Gdy mięso jest miękkie, zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą, próbujemy smak, doprowadzamy do zagotowania i kończymy gotowanie sosu. W między czasie parzymy 4 torebki kaszy gryczanej w osolonej wodzie.
Po sparzeniu osączamy ją zwody i nakładamy na talerz. Obok kaszy układamy plaster duszonego w sosie schabu, polewamy sosem, nakładamy czarne oliwki z papryczkami chili i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki z koprem. Smacznego :)