Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztuka mięsa w sosie z makaronem rurki.

Sztuka mięsa w sosie z makaronem rurki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 25083

Dodano:

Odsłon: 1060

Jednogarnkowe, rozgrzewające danie.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • cebula 2 szt.
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka
  • Sól
  • pasta rosołowa, domowa 2 łyżki (kupnej 1 kostka)
  • Makaron rurki 30 dag
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sztuka mięsa w sosie z makaronem rurki.

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osączamy z wody, osuszamy ręczniczkami papierowymi, kroimy w plastry.

  2. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem do mięsa jak na kotlety, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

  3. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.

  4. W między czasie obieramy cebule, kroimy w pół plastry, solimy i dodajemy na patelnię. Dusimy pod przykryciem do zmiękczenia cebuli. W garnczku zagotowujemy 1,5 litra wody z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

  5. Do gotującego się bulionu dodajemy łyżką cedzakową usmażone plastry mięsa i cebulę. Dodajemy paprykę i gotujemy do miękkości mięsa, około 20 minut. Jeżeli mięso jest miękkie, doprawiamy do smaku.

  6. Dodajemy 30 dag makaronu rurki i gotujemy jeszcze 5 minut pod przykryciem.

  7. Po tym czasie kończymy gotowanie, makaron dojdzie po kilku minutach.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 11 grudnia 2017 Wczoraj jedlismy , fantastyczne,czytajac przepis nie spodziewałam sie takiego efektu. Sos "odparowałam" nieco Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń