Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztuka mięsa z łopatki w sosie.

Sztuka mięsa z łopatki w sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 4083

Dodano:

Odsłon: 1097

Dziś przygotowałam obiad z mięsa łopatkowego, będąc w sklepie poprosiłam o jak najchudszą łopatkę. A w domu wymyśliłam co z niego zrobię, i za dużo wymagający obiad nie był bo praktycznie z dwóch składników do tego warzywa suszone i woda. Teraz podam wam z miłą chęcią przepis może się skusicie na taki obiadek.

Składniki

  • 900 g mięsa z łopatki,
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 4 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 łyżeczka płaska przyprawy z solą.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sztuka mięsa z łopatki w sosie.

Przygotowanie

  1. Przygotować mięso z łopatki, pokroić je na części u( u mnie dla 5 osób ). Gotowe kawałki łopatki obsypać przyprawą i wlać olej, całość wymieszać do połączenia się przyprawy i oleju z mięsem odstawić na 10 minut.

  2. Gdy kawałki mięsa z przyprawą odstały swój czas, przełożyć je na suchą patelnię i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor.

  3. Jak już mięso z obu stron jest ładnie usmażone, wlać do niego 3 szklanki gotowanej wody, po chwili dodać suszone warzywa i dusić tak długo pod przykryciem na średnim ogniu aż powstanie gęsty sos a mięso będzie prawie miękkie .

  4. Gdy mamy już gęsty sos a mięso jest prawie miękkie wlać czwartą szklankę gotowanej wody, doprawić do smaku przyprawą z solą i nadal dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do całkowitej miękkości mięsa i powstania gęstego sosu.

  5. Tak przygotowane mięsko podałam z ziemniakami oraz sosem z mięsa, a do obiadku zrobiłam surówkę z marchewki surowej ze śmietaną. Obiad wyszedł bardzo smaczny rodzinka zadowolona.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń