Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztuka mięsa z młodymi ziemniaczkami i pomidorkami.

Sztuka mięsa z młodymi ziemniaczkami i pomidorkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1535 Ocena: 20930

Dodano:

Odsłon: 457

Kolejne danie tej wiosny z młodymi ziemniaczkami, one nigdy tak nie smakują jak wiosną. :)

Składniki

  • 2 plastry z szynki wieprzowej
  • 10 małych ziemniaczków młodych
  • 1 cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • natka selera naciowego
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu z gęsi)
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sztuka mięsa z młodymi ziemniaczkami i pomidorkami.

Przygotowanie

  1. Wymyte i odciśnięte z wody mięso posypujemy solą, pieprzem i smażymy na gorącym tłuszczu. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.

  2. W między czasie obieramy cebulkę i kroimy w piórka, lekko ją solimy.
    Podczas gdy gotują się ziemniaki na zmniejszonym ogniu dusimy plastry mięsa, gdy mięso jest już miękkie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem. Usmażone sztuki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem cebulowym. Ugotowane i odparowane ziemniaki układamy na talerzu, polewamy sosem wytworzonym podczas duszenia mięsa z cebulą, obok układamy posolone, popieprzone pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.
    Dekorujemy natką z selera naciowego.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń