Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski "Szwaby"wiejskie są potrawą z kuchni podkarpackiej. Zwane również jako pierogi "Szwaby" wiejskie, robione są z gotowanych ziemniaków. W kuchni podkarpackiej są także pierogi Szwaby tradycyjne i one są robione z ziemniaków surowych (startych) i gotowanych 50/50%, z takim samym farszem, serowo ziemniaczanym.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2422
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 516
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 857
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2422
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 516
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 857
Składniki
Farsz: Ziemniaki i twaróg doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, zagniatamy farsz. Zagnieciony farsz dzielimy na 10 równych części i z każdej części farszu robimy kulkę. Zrobione kulki z farszu układamy na talerzu.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie klejenia się ciasta do rąk, podsypujemy mąką.
Okrasa: Kawałek podgardla, boczku lub słoniny kroimy w kostkę i smażymy na patelni skwarki. Skwarki smażymy do momentu jak zrobią się rumiane.
Wykonanie klusek: Ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ciasta formujemy placek w środek którego wkładamy kulkę farszu, zlepiamy w owalną kluskę.
Tak robimy ze wszystkimi kawałkami ciasta i kulkami farszu. W między czasie zagotowujemy osoloną łyżką soli wodę w garnku.
Do gotującej się wody wkładamy stopniowo kluski i gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia klusek na wierzch.
Ugotowane kluski "Szwaby"wiejskie podajemy okraszone skwarkami, możemy udekorować natką pietruszki.
Smacznego!!!