Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W okresie gdy często wyjeżdżało się na narty, brakuje szczególnie tego niepowtarzalnego romantyzmu chatki położonej gdzieś w Alpach, z wieczorami przy kominku, prostym, tradycyjnym jedzeniem i lampką wina. Nie zawsze da się wyczarować alpejską chatkę z kominkiem, ale wszędzie można przyrządzić proste szwajcarskie danie ze składników, które zawsze mamy w domu, a sam smak automatycznie przeniesie nas w ośnieżone góry. Pozornie niezwykłe połączenie smaków jest zupełnie normalne dla osób z obszaru niemieckojęzycznego.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Ziemniaki obrac i pokroic w drobna kostke. Jabłka umyc, wydrazyc i pokroic na duze kawalki. W duzym garnku zagotowac bulion warzywny i smietane. Dodac ziemniaki i makaron, doprowadzic do wrzenia, od czasu do czasu mieszajac. Przykryc i gotowac na malym ogniu przez ok. 10 minut, az makaron bedzie nadal lekko twardy, a plyn zostanie wchłoniety. W razie potrzeby wlac troche goracej wody.
Do innego garnka wlozyc kawalki jablek, cynamon, wlac sok z cytryny i wode, przykryc i zagotowac. Dusic na malym ogniu, az jablka sie rozpadna, wtedy przecedzic je przez sito. Doprawic mus jablkowy odrobina cukru i odstawic do ostygniecia.
Cebule obrac i pokroic w krążki, obrac i pokroic czosnek. Bekon pokroic w drobna kostke. Podsmazyc na patelni bez tluszczu, dodac cebule i czosnek. Mieszajac smazyc wszystko na zloty kolor. Ser zetrzec, wymieszac z jeszcze cieplym makaronem i odczekac, az sie stopi. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Podac makaron ze stopionym serem, mieszanka boczku i cebuli i z musem jablkowym