Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na specjalne okazje, jaka my dzisiaj mielismy, tort warstwowy z pysznego, mieciutkiego drozdzowego chlebka pszennego, przekladany nadzieniem z warzyw, pstrąga wedzonego, paluszkow krabowych wraz z sosem chrzanowym, majonezem i serkiem ziolowym. Uczta dla oczu i dla podniebienia !! Do tego pyszny Riesling, i dla uwienczenia doborowe towarzystwo. Duzo przyjemnosci, radosci i kupa zartow. Nie chcialo sie gosciom wychodzic
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 92
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 81
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 92
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 81
Składniki
Z chlebkow, przy pomocy metalowego okregu do tortow wykrawamy kola o srednicy 20 cm, dodatkowo chlebki przekrawamy na pol, tak aby uzyskac 4 niegrube warstwy ciasta do tortu. Jesli nie macie dostepu do chlebkow tureckich, mozecie upiec w okraglej formie ciasto drozdzowe na slono, wraz z 1 lyzeczka cukru, a po wystygnieciu pokroic go na 4 czesci, odkrawajc potem brzegi. W trzech miskach robimy trzy nadzienia. 1/ nadzienie z pora z rzodkiewka i jablkiem: biala czesc pora ok 20 cm przekrawamy wzdluz na pol, dokladnie myjemy, osuszamy, nastepnie kroimy bardzo cieniutko w poprzek. Rzodkiewke scieramy na grubych oczkach tarki, polowe jabluszka bardzo drobno kroimy. Dodajemy 1 jajko na twardo drobno pokrojone oraz 3 lyzki majonezu i 1 lyzke serka ziolowego. nieco doprawiamy sola i pieprzem. 2/ nadzienie z wedzonego pstraga z jajakami i dymka: pstraga kroimy w cienkie paseczki, 4 jajka na twardo kroimy drobno, 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem kroimy cienko, dodajemy szczypte soli i sporo czarnego pieprzu, dodajemy 2 lyzki majonezu oraz 1 lyzke sosu chrzanowego. 3/ Nadzienie krabowe: paluszki krabowe kroimy w poprzek w cienkie paseczki, dodajemy 1 jajko na twardo drobno pokrojone, garsc poszatkowanego koperku, dodajemy sos chrzanowy.
Na paterze kladziemy spod z chleba, smarujemy nadzieniem z pora, kladziemy drugi spod, smarujemy nadzieniem z pstraga, dajemy chleb, smarujemy nadzineim krabowym. Dajemy 4 chlebek. Obkladamy folia spozywcza i dajemy do lodowki do nastepnego dnia, do przegryzienia sie smakow. Dodatkowo chlebek nawilzy sie i przesiaknie smakami.
A teraz, na godzinke przed przyjsciem gosci puszczamy wodze fantazji i dekorujemy nasz tort. Brzegi tortu pokrylam warstwa serka ziolowego (np Almette), wierzch resztkami pozostalych: majonezu, sosu chrzanowego i serka. Tutaj dekoracja z jarmuzu, gdyz jutro to bede gotowac, a jest on po prostu fantastyczny jako dekoracja, z pomidorkow koktailowych wbitych na wykalaczki, z ogorka, z reszty koperku, oraz - jako zwienczenie doznan wizualnych jak i smakowych - losos wedzony w plastrach, zwinietych w rozyczki. Na szczycie znowu piekny lisc jarmuzu i szpilki drewniane do rozdawania lososia. Zachecam bardzo. przy tym zawsze mozna postawic na FANTAZJE SZEFA i robic tematyczne wspanialosci dla wspanialych gosci :-)) FANTASTICO!!!