Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brak pomysłu na obiad? Wypróbuj naszą propozycję na szybką zapiekankę makaronową z dodatkiem boczku i cukinii.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16250
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4988
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16250
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4988
Składniki
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, tak żeby był al dente.
Boczek, cukinię i czosnek pokrój w kostkę. Pora umyj, osusz i potnij w piórka.
Na patelni rozgrzej oliwę lub masło klarowane, wrzuć boczek i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pora, czosnek, a na samy końcu cukinię. Po 10 minutach wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i całość zagotuj.
Zawartość patelni przelej do garnka z makaronem i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp startym parmezanem.
Makaron zapiekaj w piekarniku ustawionym na 190 stopni C przez około 10 minut. Po wyjęciu zapiekankę udekoruj pietruszką.