Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybka zapiekanka szpinakowa

Szybka zapiekanka szpinakowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 332

Dodano:

Odsłon: 1751

Szpinak. Mama często opowiadała mi, jak, jako dziecko wraz ze swoim rodzeństwem przerzucali sobie szpinak z talerza na talerz, bo nikt go nie lubił. Z takim obrazem w głowie trwałam, dopóki nie spróbowałam tej zapiekanki. Zapraszam!

Składniki

  • Opakowanie makaronu rurki 450 g
  • Kostka twarogu
  • Kwaśna śmietana 18%
  • Jogurt naturalny
  • Opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 3 cebule
  • Główka czosnku
  • Łyżka majonezu
  • Sól, pieprz
  • Tarty żółty ser
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybka zapiekanka szpinakowa

Przygotowanie

  1. Cebulę i 2 ząbki czosnku zeszklić, dodać zamrożony szpinak. Gdy się rozmrozić, dodać rozdrobniony twaróg, śmietanę i jogurt tak by powstał dość rzadki sos. Doprawiamy dość obficie, bo makaron pochłonie część przypraw i zapiekanka może wyjść mdła. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy tartym serem. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści ok 15 min.

  2. Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy majonez, śmietanę i jogurt. Wszystko mieszamy, doprawiamy. Podajemy jako dodatek do zapiekanki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń