Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie lubisz długo stać przy garach, to moja zapiekanka jest dla Ciebie! Zrobisz ją w kilkanaście minut. Naprawdę minimum pracy, przy maksymalnej przyjemności jedzenia :) Wystarczy obrać warzywa i...
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 501
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 501
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cukinię i buraka także kroimy w plasterki (mogą być grubsze). Ja do przepisu użyłam parowanych buraków, bo je uwielbiam, ale myślę, że jeśli użyjesz surowych, to też będzie pysznie. Pamiętaj tylko o tym, że surowe buraki pieką się trochę dłużej, więc czas pieczenia należy zwiększyć do conajmniej 45 min. Gdy mamy już pokrojone warzywa układamy je w naczyniu żaroodpornym. Spód naczynia smarujemy łyżką oleju. Warzywa układamy na przemian: ziemniaczek-buraczek-cukinia itd. aż do wypełnienia brytfanki. Jajko mieszamy ze śmietaną i wylewamy na ułożone warzywa. Nie przejmuj się, że śmietana opadnie na dno brytfanny i tak zrobi swoją robotę, tzn. sprawi, że zapiekanka nie będzie sucha, a warzywa szybko zmiękną. Na koniec warto na warzywa położyć pokrojony w paseczki boczek. Już na talerzu można gorącą zapiekankę posypać żółtym serem, ale nie jest to konieczne, bo i bez tych dodatków zapiekanka smakuje obłędnie.