Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam Wam przepis na szybki obiad. Taki bigos to typowe danie jednogarnkowe. Pyszne w pierwszy dzień, ale jeśli dotrwa to i na drugi dzień smakuje wyśmienicie. Zaletą takiego bigosu jest też to, że robi się go bardzo szybko.
Składniki
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na głęboką patelnię typu wok. Podsmażamy aż puści tłuszcz. Jeśli boczek jest chudy możemy podlać go niewielką ilością oleju
Do podsmażonego boczku dorzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia
Do cebuli i boczku dorzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i chwilę razem smażymy
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę razem smażymy
Dodajemy cienko poszatkowaną kapustę pekińską. Solimy. Mieszamy i chwilę razem dusimy, a następnie dolewamy pół szklanki wody ( może być więcej, jeśli chcemy, żeby bigos miał więcej płynu, który i tak częściowo odparuje ). Doprawiamy pieprzem, mieloną papryką i dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem 10-15 minut
Podajemy z ulubionym pieczywem