Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta i wyśmienita potrawa jednogarnkowa. Można ją podać i na obiad i na kolację. Delikatny kurczak z dużą ilością warzyw będzie smakował całej rodzinie.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1-2 cm. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy (sól, paprykę w proszku, pieprz ziołowy, pieprz czarny, zioła prowansalskie) i dobrze wmasowujemy w mięso. Odstawiamy na bok (mięso można tak przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce). Obieramy, myjemy i kroimy wszystkie warzywa: cebulę w drobną kostkę,czosnek w cienkie plasterki, pieczarki w półplasterki, paprykę i ziemniaki w grubą kostkę, selera naciowego w małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy je do zeszklenia. Na cebulę i czosnek wrzucamy pierś z kurczaka, chwilę podsmażmy. Następnie dodajemy pieczarki, podsmażamy całość pięć minut i na koniec dodajemy paprykę, seler oraz ziemniaki. Smażymy wszystko następne kilka minut. Dodajemy passatę lub koncentrat pomidorowy ze szklanką wody. Przyprawiamy maggi (można dodać łyżeczkę cukru dla złagodzenia kwaśnego smaku pomidorów) . Przykrywamy patelnię pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy gulasz 20-25 minut i gotowe. Gulasz wykładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki.