Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu? Szybki makaron na obiad z podsmażoną kiełbaską, cebulką i kremowym sosem pomidorowym sprawdzi się idealnie. Możesz też użyć parówek albo małych kiełbasek, w zależności od tego, co masz akurat w lodówce. Prosty skład, maksimum smaku – zobacz, jak łatwo go przygotować!
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 734
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4194
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17474
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3292
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 238
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 734
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4194
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17474
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3292
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 238
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę, posól i ugotuj makaron penne al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlej około 150 ml wody z gotowania, zanim odcedzisz makaron – przyda się do sosu.
W międzyczasie pokrój kiełbasę (lub parówki) w plasterki albo półplasterki. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i podsmaż kiełbasę posypaną papryką słodką mieloną aż się lekko zrumieni. Dodaj cebulę i smaż razem, a następnie dorzuć czosnek, posól całość i smaż jeszcze minutę.
Dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy i oregano, wymieszaj i podsmaż chwilę. Wlej śmietankę i wodę z gotowania makaronu, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Wrzuć ugotowany makaron na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj, by wszystko się połączyło. Wsyp parmezan i zamieszaj.
Na koniec dopraw danie do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu, posypując świeżo posiekanym szczypiorkiem.