Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki makaron ryżowy po Tajsku

Szybki makaron ryżowy po Tajsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodano:

Odsłon: 2231

Bardzo szybkie i smaczne danie kuchni tajskiej. Przepis pochodzi ze strony Darii Ładochy.

Składniki

  • 100 g makronu ryżowego
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1 marchew
  • 250 g boczniaków
  • 250 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki soku z limonki tajskiej
  • 50 g orzechów ziemnych
  • szczypiorek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Makaron moczymy w zimnej wodzie.

    W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy polędwiczkę pokrojoną na cienkie plastry i fasolkę.

    Chwilę podsmażamy. Dodajemy posiekaną szalotkę, marchew pokrojoną w julienne i boczniaki (większe kroimy na mniejsze kawałki).

    Dalej smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając.

    Następnie dodajemy makaron ryżowy z odrobiną wody (50 ml).

    Energicznie mieszamy, dodając sosy-ostrygowy, sojowy i rybny oraz cukier, sok z limonki i posiekany na większe kawałki, szczypiorek.

    Na koniec dodajemy uprażone na suchej patelni orzechy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń