Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na wykwintny, ale szybki obiad dla 2 osób? Przygotuj soczyste roladki z dorsza i wędzonego boczku! To danie wymaga naprawdę niewiele pracy, a śmiało może mierzyć się z serwowanymi w najlepszych restauracjach rybnych. Niezwykły efekt zapewnia połączenie delikatnego, chudego mięsa z dorsza (koniecznie wybierz ładny kawałek, najlepiej polędwicę) z tłustym boczkiem.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 302
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4372
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3613
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30496
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 302
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4372
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3613
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30496
Składniki
Podziel filet z dorsza na 3 kawałki podobnej wielkości. Każdy skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem.
Ułóż parami (tak, by zachodziły na siebie) plastry boczku. Na każdej porcji połóż kawałek filetu z dorsza. Na każdym kawałku ryby ułóż łyżeczkę masła i trochę posiekanego tymianku. Zwiń w roladkę – tak, by szczelnie owinąć boczkiem dorsza, masło i tymianek.
Umyj i osusz papryki. Nie rozkrajaj.
Ułóż roladki z dorsza i papryki w lekko natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym – tak, by roladki nie stykały się ze sobą.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 25 minut. W połowie pieczenia obróć roladki i papryki na drugą stronę. Podlej tłuszczem z dna naczynia.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. W czasie konsumpcji usuwaj z papryk gniazda nasienne i przypieczone skórki.