Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ugotowanie posiłku dla babci czy dziadka może nastręczać nieco problemu, jeśli zależy nam na tym, żeby danie było zdrowe i lekkostrawne, a zarazem nie chcemy odbierać seniorowi przyjemności z jedzenia ulubionych potraw. Warto poszukać kompromisu, który wcale nie musi oznaczać czasochłonnych, skomplikowanych przygotowań! Aby zrobić szybki obiad dla starszej osoby, wystarczy zmienić kilka składników w tradycyjnym przepisie – na przykład zastąpić tłuste mięso wieprzowe delikatnym drobiowym. Pamiętajmy też, że dania gotowane czy pieczone są zdrowsze niż te smażone na tłuszczu.
Jeśli lubisz ciasteczka, to koniecznie wypróbuj szybkiego przepisu na te z ci...
Odsłon: 41
dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wych...
Odsłon: 19629
Jeśli lubisz ciasteczka, to koniecznie wypróbuj szybkiego przepisu na te z ci...
Odsłon: 41
dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wych...
Odsłon: 19629
Składniki
Oczyść filet z indyka i zmiel w maszynce do mięsa (przez sitko o średnich oczkach).
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Posiekaj drobno natkę pietruszki, usuwając wcześniej grubsze łodyżki.
Połącz mięso z przestudzoną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki, rozkłóconym jajkiem i kaszą manną. Wymieszaj dokładnie dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odłóż masę mięsną na co najmniej pół godziny do lodówki.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. Obtocz je w mące.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju. Krótko obsmaż mięsne kulki. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (by wchłonął tłuszcz).
Ułóż obsmażone pulpeciki w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut.
Gorące, pieczone pulpeciki podawaj z gotowanymi warzywami.