Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ugotowanie posiłku dla babci czy dziadka może nastręczać nieco problemu, jeśli zależy nam na tym, żeby danie było zdrowe i lekkostrawne, a zarazem nie chcemy odbierać seniorowi przyjemności z jedzenia ulubionych potraw. Warto poszukać kompromisu, który wcale nie musi oznaczać czasochłonnych, skomplikowanych przygotowań! Aby zrobić szybki obiad dla starszej osoby, wystarczy zmienić kilka składników w tradycyjnym przepisie – na przykład zastąpić tłuste mięso wieprzowe delikatnym drobiowym. Pamiętajmy też, że dania gotowane czy pieczone są zdrowsze niż te smażone na tłuszczu.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5580
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5580
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Składniki
Oczyść filet z indyka i zmiel w maszynce do mięsa (przez sitko o średnich oczkach).
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Posiekaj drobno natkę pietruszki, usuwając wcześniej grubsze łodyżki.
Połącz mięso z przestudzoną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki, rozkłóconym jajkiem i kaszą manną. Wymieszaj dokładnie dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odłóż masę mięsną na co najmniej pół godziny do lodówki.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. Obtocz je w mące.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju. Krótko obsmaż mięsne kulki. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (by wchłonął tłuszcz).
Ułóż obsmażone pulpeciki w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut.
Gorące, pieczone pulpeciki podawaj z gotowanymi warzywami.