Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś kolejny szybki przepis dla zapracowanych - piersi z kurczaka w aromaycznym białym sosie parmezanowo-czosnkowo-bekonowym.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Piersi oczyszczamy z błonek i tłuszczyku. Obsypujemy solą i pieprzem i wcieramy ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy je z obu stron na złoto. Przekładamy na talerzyk.
Na patelni na oliwie, na której obsmażaliśmy kurczaka podsmażamy następnie 3 drobno pokrojone ząbki czosnku i pieczarki pokrojone w półplasterki. Obsmażamy wszystko na złoto. Na koniec dodajemy drobno pokrojone kawałki boczku. Podlewamy wszystko śmietaną i gotujemy przez kilka chwil na wolnym ogniu.
Zawartość patelni przekładamy do większego garnka lub rondelka i dodajemy obsmażonego wcześniej kurczaka. Dodajemy też parmezan, 2 łyżki białego wina i doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.
Gotujemy pod przykryciem ok. 20-25 minut mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki, parmezanem i kilkoma płatkami suszonej papryki chili. Podajemy np. z ryżem lub kawałkami bagietki.