Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś kolejny szybki przepis dla zapracowanych - piersi z kurczaka w aromaycznym białym sosie parmezanowo-czosnkowo-bekonowym.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1710
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8254
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 704
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252443
Polecam.
Odsłon: 1356
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1710
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8254
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 704
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252443
Polecam.
Odsłon: 1356
Składniki
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Piersi oczyszczamy z błonek i tłuszczyku. Obsypujemy solą i pieprzem i wcieramy ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy je z obu stron na złoto. Przekładamy na talerzyk.
Na patelni na oliwie, na której obsmażaliśmy kurczaka podsmażamy następnie 3 drobno pokrojone ząbki czosnku i pieczarki pokrojone w półplasterki. Obsmażamy wszystko na złoto. Na koniec dodajemy drobno pokrojone kawałki boczku. Podlewamy wszystko śmietaną i gotujemy przez kilka chwil na wolnym ogniu.
Zawartość patelni przekładamy do większego garnka lub rondelka i dodajemy obsmażonego wcześniej kurczaka. Dodajemy też parmezan, 2 łyżki białego wina i doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.
Gotujemy pod przykryciem ok. 20-25 minut mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki, parmezanem i kilkoma płatkami suszonej papryki chili. Podajemy np. z ryżem lub kawałkami bagietki.