Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie boczniaki z patelni to jest chyba najprostszy sposób przygotowania tych grzybów. Są smaczne same w sobie, ale mogą też zastępować mięso w sałatkach gyros, tortillach, zapiekankach i innych daniach. Ja nie mam ciągot do takiego jedzenia, ale szybki sposób na smaczne boczniaki bardzo cenię.
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 2377
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18648
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 7930
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1312
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 2377
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18648
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 7930
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1312
Składniki
Nie ma tu dokładnych wag i miar, bo przygotowujesz tyle grzybów, ile masz albo ile pomieści Twoja patelnia. A następnie podsmaża się i przyprawia boczniaki do smaku, więc nie mogę tu podać szczegółowych proporcji. Ale dasz radę i bez tych szczegółów!
Boczniaki opłucz i pokrój na mniejsze kawałki, a jeśli udało Ci się kupić tzw. drugi gatunek, czyli już rozdrobnione, to wystarczy je opłukać i osuszyć.
Na dużej patelni rozgrzej 2-4 łyżki tłuszczu do smażenia, przy czym użyta ilość zależy od wielkości naczynia. Pamiętaj, że szybkie boczniaki z patelni nie mają być tłustym daniem, więc tłuszczu nie używaj zbyt dużo. Następnie wrzuć na raz wszystkie grzyby i smaż na największym palniku, mieszając z rzadka. Na początku boczniaki puszczą dużo soku, więc trzeba podgrzewać na dużym ogniu, żeby odparować nadmiar płynu.
Po kilku minutach boczniaki posyp dość obficie wybraną mieszanką przypraw. Ale pamiętaj, żeby ich nie przesolić! Na moich zdjęciach są szybkie boczniaki z patelni a’la gyros, bo użyłam przyprawy kebab/gyros. Ale bardzo chętnie zamiast niej używam jakiejś przyprawy do grilla albo do karkówki. Lubię przyprawy firmy Prymat, ale tak naprawdę to używam rozmaitych. Szczególnie uwielbiam wypróbowywać nowe smaki i nowe mieszanki. Moje doświadczenie uczy, że do tego typu potraw z patelni najlepiej pasują mieszanki, które zwyczajowo używa się do przyprawiania mięsa. Wspominałam o tym przy okazji szaszłyków, które kiedyś pokazałam na blogu.
Smaż przyprawione boczniaki i mieszaj do momentu, aż odparuje większość płynu, ale nie wysmażaj ich na wiór. Szybkie boczniaki z patelni powinny zachować minimalną soczystość, bo wówczas smakują najlepiej.
Bezpośrednio z patelni przekładaj grzyby na talerze i już możesz podawać.
Tak przyrządzone boczniaki najlepiej smakują na gorąco, ale można je też podawać po przestudzeniu. Dzięki temu nieźle sprawdzą się jako baza wielu dań, np. sałatki „gyros” lub wypełnienie tortilli.
W podobny sposób można również przygotować „steki” z całych, dużych kapeluszy boczniaków, ale trzeba ich bardzo pilnować, żeby nie wysuszyły się na patelni. Ot, tylko boczniaki, tłuszcz do smażenia i przyprawa do grilla, najlepiej od razu z solą. I szybkie danie gotowe.
Ja podałam moje szybkie boczniaki na obiad z ziemniakami, naszą ulubioną surówką z kiszonej kapusty oraz sosem czosnkowym. Było pysznie, choć trochę niefotogenicznie, lecz mimo wszystko staram się pokazać tę smakowitość na zdjęciach.
Smacznego!