Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie danie z łodygi brokuła po raz pierwszy zrobiłam już jakiś czas temu. Chciałam zużyć brokułowe resztki, które zostały mi po gotowaniu innych dań. Dawniej te łodygi przeznaczałam na kompost, co też nie jest wcale złym pomysłem. Ale nie tym razem, bo teraz postanowiłam usmażyć je w woku na sposób azjatycki. Okazało się, że danie jest bardzo smaczne i szybko się je przyrządza, więc na stałe weszło do kuchennego repertuaru. W praktyce wygląda to tak, że z różyczek robię jakąś tam dowolną potrawę. I po gotowaniu zwykle zostaje mi łodyga, którą warto przerobić na zupełnie nowe danie. Przy czym najlepiej byłoby mieć dwie brokułowe łodygi, bo dopiero wówczas naprawdę warto wziąć się do pracy.
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 98
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 77
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3126
Przepis dnia
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 10639
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 754
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 98
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 77
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3126
Przepis dnia
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 10639
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 754
Składniki
Wszystkie warzywa i grzyby przygotuj tak, jak podałam w spisie składników.
Odcedź namoczone grzyby mun.
Na niewielkiej suchej patelni upraż sezam. Odstaw na bok.
Ugotuj ryż lub makaron do podania, ale szybkie danie z łodygi brokuła może być również przekąską, rodzajem sałatki. Wówczas ryż ani makaron nie będą potrzebne.
W miseczce wymieszaj składniki sosu i odstaw na bok.
Rozgrzej wok lub dużą patelnię. Wlej około 2-3 łyżek wybranego oleju, a następnie dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Mieszaj nieustannie i smaż przez około 1 minutę.
Do woka dodaj plasterki brokuła, paski marchewki i ewentualnie grzyby mun.
Smaż, często mieszając, przez około 4-5 minut, a następnie dodaj orzechy i sos z miseczki.
Gotowe danie rozdziel do dwóch miseczek z ryżem ugotowanym na sypko bez soli i na koniec posyp całość uprażonym sezamem.
Możesz też podać tę potrawę z chińskim makaronem gotowanym lub smażonym. Ja wolę ryż!
Ale odpowiednio przygotowane łodygi brokułów równie dobrze sprawdzą się jako lekkie danie, rodzaj sałatki na ciepło lub na zimno. Na przykład włożone do pudełka, miseczki czy bento i zjedzone w pracy będzie wspaniałym urozmaiceniem codziennych posiłków, które często bywają dość monotonne.
Warto wspomnieć, że szybkie danie z łodygi brokuła jest wegańskie (jeśli pominiesz miód i użyjesz na przykład syropu z agawy) i bezglutenowe. A ponadto łatwe, szybkie, w duchu niemarnowania żywności, zero waste i na dodatek bardzo aromatyczne i smaczne. Spróbuj koniecznie, bo warto!