Do góry

Dania główne Przepis na:

szybkie gołąbki...

Przepis dnia 2014-03-09
szybkie gołąbki...

Autor:

Przepisów i artykułów: 526 Ocena: 18321

Dodano:

Odsłon: 74585

W smaku bardzo podobne do gołąbków, i stąd ich nazwa, robi się je szybko i sporo wychodzi z tych proporcji (mi wyszło 9 dużych) Pyszne są polecam!!!

Składniki

  • 0,5kg mielonego mięsa
  • duża kapusta pekińska
  • 3 jajka
  • 1 szkl. kaszy manny
  • sól, pieprz,
  • papryka w proszku
  • przecier pomidorowy (latem dojrzałe pomidory)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną drobno cała kapustę (na początku wydaje się, że tej kapusty jest za dużo, ale podczas wyrabiania ręka kapustka więdnie i w całości łączy się z mięsem,) do tego 3 jajka, kaszę mannę i przyprawy wedle uznania.

  2. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki i obsmażamy na patelni (w niczym nie obtaczamy ) potem wrzucamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i dusimy około 30 minut. Ja jako „fanka" cebuli do sosu dodaję jeszcze zeszkloną cebulkę i 2 ząbki czosnku.

  3. Pod koniec wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy paprykę w proszku do smaku; ja dodaje jeszcze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, żeby był bardziej wyrazisty smak i kolor. Ponoć zamiast sosu pomidorowego można doprawić tylko śmietaną, ale ja jeszcze tak nie robiłam..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iminka27 23 grudnia 2017 Czy kapusta i ryz(zamiast kaszy)musi byc predzej ugotowane? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

59Urszula 26 września 2015 Znalazłam przepis i spróbowałam . Rzeczywiście rewelacyjne !! Smakowały całej rodzince. :)
Odpowiedzi: 1 ▼

25 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 16 marca 2014 Dodam tylko,że dziś je robiłam i są fantastyczne:) Odpowiedzi: 1 ▼

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona-bonk 09 marca 2014 Bardzo dobre danie znam te gołąbki w innej wersji bardziej pracochłonnej od dzisiaj skorzystam z tego przepisu! Odpowiedzi: 1 ▼

33 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń