Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki to dość pracochłonne danie, idąc więc na skróty, można zrobić tzw. gołąbki bez zawijania. Zamiast zawijać farsz mięsny w obgotowane liście kapusty, dodaje się ją poszatkowaną do farszu :)
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1108
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 929
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1213
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1108
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 929
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1213
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
Składniki
Połowę kapusty ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno szatkujemy. Mięso mielone dajemy do miski, dodajemy kapustę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i maggi. Dodajemy kaszę manną i jajka - mieszamy ponownie (nie pomijajcie kaszy, dzięki niej gołąbki się nie rozpadają!). W zwilżonych wodą dłoniach z powstałej masy formujemy owalne kule tworząc jakby gołąbki.
Uformowane gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Podsmażone zalewamy litrem gorącej przegotowanej wody, dodajemy dwie kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 min. (jeśli robimy z młodej kapusty wystarczy gotować 25-30 min) Pod koniec gotowania można dodać śmietanę. Podajemy z ziemniakami, kaszą, surówką lub wcinamy same :-) Smacznego!