Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki to dość pracochłonne danie, idąc więc na skróty, można zrobić tzw. gołąbki bez zawijania. Zamiast zawijać farsz mięsny w obgotowane liście kapusty, dodaje się ją poszatkowaną do farszu :)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5826
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 360
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5826
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 360
Składniki
Połowę kapusty ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno szatkujemy. Mięso mielone dajemy do miski, dodajemy kapustę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i maggi. Dodajemy kaszę manną i jajka - mieszamy ponownie (nie pomijajcie kaszy, dzięki niej gołąbki się nie rozpadają!). W zwilżonych wodą dłoniach z powstałej masy formujemy owalne kule tworząc jakby gołąbki.
Uformowane gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Podsmażone zalewamy litrem gorącej przegotowanej wody, dodajemy dwie kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 min. (jeśli robimy z młodej kapusty wystarczy gotować 25-30 min) Pod koniec gotowania można dodać śmietanę. Podajemy z ziemniakami, kaszą, surówką lub wcinamy same :-) Smacznego!