Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-06-2020
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam przepis na szynkę dojrzewającą, cały proces jest bardzo łatwy, a efekt wspaniały. wystarczy kilka dni i można delektować się szynką dojrzewającą, którą zrobiliście sami w domu :-) Smacznego !!!
Śmietankowiec to lekkie, kolorowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na letn...
Odsłon: 11486
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 292
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 542
Tradycyjne rolady wieprzowe to przepis wywodzący się z Niemiec. Mięso nadziew...
Odsłon: 10468
Śmietankowiec to lekkie, kolorowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na letn...
Odsłon: 11486
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 292
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 542
Tradycyjne rolady wieprzowe to przepis wywodzący się z Niemiec. Mięso nadziew...
Odsłon: 10468
Składniki
Etap 1. Myjemy szynkę, wycinamy nadmiar tłuszczu, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, szynka ma być obtoczona w cukrze z każdej strony. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Etap 2. Szynkę wyciągamy z lodówki, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do suchej miski, zasypujemy solą, dokładnie obtaczamy z każdej strony, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Etap 3. Szynkę wyciągamy z lodówki, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wszystkie przyprawy mieszamy w osobnej misce, szynkę wrzucamy do suchej miski i zasypujemy ją przyprawami, dokładnie wcieramy w mięso w każdy jej zakamarek. Na średnią miskę naciągamy pończochę i delikatnie wkładamy szynkę tak aby nie obsypać zbyt dużo przypraw, pończochę zaciągamy na szynkę i mocno wiążemy. Etap 4. Szynkę wieszamy na 7 dni w przewiewne i suche miejsce z dala od słońca, temperatura pokojowa, musi być dobra cyrkulacja powietrza. Po 7 dniach szynka dojrzewająca jest już gotowa aby ją smakować. Gotowe !!! Smacznego :-) Zapraszam do obejrzenia filmu z przepisem.