Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka pieczona w pomidorach

Szynka pieczona w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 467 Ocena: 3034

Dodano:

Odsłon: 4432

Szynka wieprzowa pieczona z warzywami i pomidorkami w pomidorowym sosie. Idealna na obiad lub na kanapki.

Składniki

  • szynka wieprzowa o wadze ok. 1,5kg
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ok. 150ml przecieru pomidorowego z kartonu
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka pieczona w pomidorach

Przygotowanie

  1. Szynkę wieprzową surową umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam ją w naczyniu żaroodpornym i natarłam z obu stron solą, papryką ostrą, przyprawą do mięsa i roztartym majerankiem. Wierzch mięsa polałam dodatkowo sosem sojowym i olejem pozwalając im swobodnie spłynąć. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Ułożyłam je na wierzchu mięsa. Naczynie z mięsem przykryłam i odstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia rano wyciągnęłam mięso. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki i półplasterki. Pomidorki koktajlowe przekroiłam na połówki. Warzywa rozsypałam dookoła mięsa i polałam je przecierem pomidorowym. Trochę je przemieszałam z sosem. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika. Mięso piekłam ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia odkryłam folię i przypiekłam lepiej wierzch mięsa. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku na ok. 15-20 minut by odpoczęło, a następnie z mięsa odkroiłam kilka grubszych plastrów do podania na gorąco na obiad. Powstałym z pieczenia sosem z warzywami polałam ugotowane ziemniaki. Resztę mięsa przykryłam i wstawiłam z powrotem do piekarnika by stygło. Gdy wystygło wyjęłam je z sosu i owinęłam folią aluminiową i schłodziłam w lodówce. Tę część mięsa wykorzystaliśmy jako wędlinę do chleba.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń