Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka w pomarańczach"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 270
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 270
Składniki
Zapeklować szynkę: 2 litry wody zagotować z przyprawami, solą i cukrem. Mięso natrzeć czosnkiem, zalać zalewą i wstawić do lodówki na 4-6 dni.
Zapeklowaną szynkę piec 4 godziny w temp. 180°C, skrapiając sokiem wyciśniętym z 5 pomarańczy. Resztę pomarańczy pokroić w plastry.
Upieczoną szynkę posmarować miodem i musztardą, obłożyć plastrami pomarańczy i piec jeszcze 15 minut. Mięso wyjąć, do sosu z pieczenia wlać brandy, dodać gałkę muszkatołową i zagotować. Polać mięso.
Pieczeń będzie wyglądała bardzo elegancko, jeśli ułożymy ją na liściach sałaty i posypiemy ziarenkami czerwonego pieprzu.
ok. 5 godzinŹródło: Twoje Imperium