Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka w sosie pieczarkowym

Przepis dnia 2013-10-01
Szynka w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 7218

Dodano:

Odsłon: 9937

Dość prosty przepis, jednak takie obiady są chyba najlepsze :)

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Kilogram szynki pokroiłam w plastry o grubości około 2 cm i lekko rozbiłam tłuczkiem. Mięso należy rozbijać przez folię, aby nie porwać włókien mięsa. Każdy plaster szynki obsypałam granulowanym czosnkiem, osoliłam i opieprzyłam. Do rondla wlałam olej rzepakowy. Kiedy był gorący, ułożyłam plastry mięsa i każdy obsmażyłam z obu stron. W międzyczasie obrałam pieczarki, pokroiłam w plasterki i dodałam do smażącej się szynki. Kiedy w rondlu smażyło się mięso i pieczarki, obrałam 2 duże cebule, posiekałam i dodałam do rondla razem z pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Dolałam 250 ml wody, przykryłam pokrywką i dusiłam do miękkości mięsa. Kiedy szynka była gotowa, dodałam garść siekanej natki pietruszki, osoliłam sos do smaku i zagęściłam mąką.

  2. Podałam z kluskami śląskimi i surówką z białej kapusty, rzodkiewki i pora.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń