Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upieczona szynka z ziemniakami, podana z upieczonymi ziemniakami i marynowanymi prawdziwkami. Poezja smaków. Polecam.
pojemnik do zapeklowania mięsa, rękaw piekarniczy,
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2154
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 175
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2154
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 175
Składniki
1 - marynata : Solankę robimy według tabeli Dziadka, peklujemy 4 dni. Do solanki dodajemy wywar razem z listkami i ziarenkami oraz czosnkiem z zaparzenia. 2 - Po 4 dniach wyjąć szynkę z marynaty, osuszamy ręczniczkami papierowymi, osznurowujemy i wkładamy do większej miski, robimy ziołową marynatę w mniejszej misce. Musztarda plus olej, przyprawy i mieszamy. 3 - Następnie nacieramy szynkę marynatą z każdej strony. Odstawiamy na 24 godziny. 4 - Po 24 godzinach godzinę przed pieczeniem wkładamy kilogram umytych małych młodych ziemniaków i obtaczamy je w przyprawach tych co była natarta szynka. 5 - Tak przygotowaną szynkę wkładamy razem z ziemniakami do rękawa, z jednej strony już zawiązanego dorzucamy łodygi lubczyku i pietruszki, następnie zawiązujemy drugi koniec rękawa i przekładamy na blachę do pieczenia. Nakłuwamy rękaw w kilku miejscach. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 2 godziny. 7 - Po 2 godzinach pieczenia rozcinamy rękaw wzdłuż po środku, lekko rozchylamy i dopiekamy 10 minut. 8 - Podajemy na gorąco z upieczonymi ziemniakami i marynowanymi prawdziwkami, lub na zimno do kanapek, obie wersje są smakowite. Smacznego!!!