Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe tacos z kurczakiem, warzywami i kolendrą. Bardzo prosty przepis na szybkie i pyszne danie w meksykańskim stylu. Świetne na obiad albo przekąskę imprezową.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8250
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4584
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 620
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8250
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4584
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 620
Składniki
Do przygotowania taco użyłam małych tortilli. Aby nabrały kształtu muszelek wystarczy posmarować je delikatnie olejem i powiesić na kratce z piekarnika. Pieczemy je w 160 stopniach przez około 5-8 minut. Trzeba pilnować, bo za długo pieczone będą twarde i zbyt chrupkie. Powinny być sztywne, ale na tyle elastyczne, żeby z łatwością zeszły z kratki. Muszelki odstawiamy do ostudzenia.
Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Mieszamy. Jogurt mieszamy z przyprawą meksykańską, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso kroimy w nieduże kawałki, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawą meksykańską, dokładnie mieszamy. Mięso można tak zamarynować na kilka godzin przed przygotowaniem - na pewno poprawi to smak potrawy. Mięso smażymy, aż do ładnego zarumienienia, sprawdzamy czy w środku są już gotowe.
Do taco nakładamy warzywa, mięso, a na górę świeżą kolendrę. Na stole układamy limonkę i oba sosy - pikantny i jogurtowy, aby każdy mógł nałożyć sobie zgodnie z własnymi upodobaniami.