Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej kuchni włoskiej. Makaron tagiatelle w kremowym, aksamitnym sosie na bazie jajek z wyrazistym w smaku parmezanem i chrupiącym boczkiem, tworzy wyjątkowo aromatyczne danie. To idealny wybór na szybki obiad lub kolację.
miska, garnek, większa patelnia, nóż, deska do krojenia
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1114
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1114
Składniki
W większym garnku zagotuj wodę z solą. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania.
Pokrój boczek w słupki lub kostkę. Na dużej patelni smaż boczek na małym ogniu. Nie dodawaj zbyt dużej ilości tłuszczu, ponieważ boczek się nieco wytopi. Dodaj około łyżeczki (5 ml) oliwy z oliwek.
Odcedź makaron, pozostawiając ok. 3 łyżki wody z gotowania.
Zmniejsz ogień i na patelnię z boczkiem dodaj makaron. Wymieszaj do przegryzienia się smaków.
W małej misce roztrzep same żółtka jajek i dodaj do nich wodę z gotowania oraz starty na drobno parmezan. Makaron polej roztrzepanymi żółtkami i wymieszaj. Jeśli temperatura makaronu będzie za gorąca, to chwilę odczekaj, ponieważ, jeśli będzie za gorący, to jajka mogą się ściąć za mocno, a mają mieć kremową konsystencję.
Gotowy makaron możesz oprószyć z wierzchu parmezanem oraz dodać listki bazylii (opcjonalnie).