Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej kuchni włoskiej. Makaron tagiatelle w kremowym, aksamitnym sosie na bazie jajek z wyrazistym w smaku parmezanem i chrupiącym boczkiem, tworzy wyjątkowo aromatyczne danie. To idealny wybór na szybki obiad lub kolację.
miska, garnek, większa patelnia, nóż, deska do krojenia
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15517
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15517
Składniki
W większym garnku zagotuj wodę z solą. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania.
Pokrój boczek w słupki lub kostkę. Na dużej patelni smaż boczek na małym ogniu. Nie dodawaj zbyt dużej ilości tłuszczu, ponieważ boczek się nieco wytopi. Dodaj około łyżeczki (5 ml) oliwy z oliwek.
Odcedź makaron, pozostawiając ok. 3 łyżki wody z gotowania.
Zmniejsz ogień i na patelnię z boczkiem dodaj makaron. Wymieszaj do przegryzienia się smaków.
W małej misce roztrzep same żółtka jajek i dodaj do nich wodę z gotowania oraz starty na drobno parmezan. Makaron polej roztrzepanymi żółtkami i wymieszaj. Jeśli temperatura makaronu będzie za gorąca, to chwilę odczekaj, ponieważ, jeśli będzie za gorący, to jajka mogą się ściąć za mocno, a mają mieć kremową konsystencję.
Gotowy makaron możesz oprószyć z wierzchu parmezanem oraz dodać listki bazylii (opcjonalnie).