Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle a la carbonara

Tagliatelle a la carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1122

Dodano:

Odsłon: 3469

Wszystko wokół nawet na osiedlu wskazuje, że wielkimi krokami zbliżają się święta. Jeżeli ochłonęliście już po zakupowych szaleństwach i zgłodnieliście, to polecam przepis na przepyszne tagliatelle z carbonarą :) Najlepsze jakie do tej pory jadłem w swoim domowym zaciszu :)

Składniki

  • Pół opakowania makaronu typu tagliatelle
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki suszonego oregano lub świeżego
  • 200 ml 30% śmietanki
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki startego seru, najlepiej by było gdyby był to parmezan, ale może być również zwykły ser żółty typu Gouda :)
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy, pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy się zarumieni. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, który wyciekł z boczku. Chwilę później wrzucamy posiekany czosnek.

  2. W głębszym naczyniu mieszamy żółtka z 3/4 śmietanki i startym żółtym serem, a następnie wlewamy na patelnię. Zmniejszamy ogień, mieszamy wszystko razem. Dodajemy resztę śmietany i doprawiamy do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu, a następnie wszystko razem mieszamy na patelni. Podajemy ze świeżo zerwanymi listkami bazylii :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń