Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto

Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 26241

Dodano:

Odsłon: 962

Makaron i pesto to połączenie, które uwielbiam. Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe połączenie makaronu z dodatkiem spiruliny czyli cudownych alg morskich oraz klasycznego pesto alla genovese. Całość dopełniają słodkie pomidorki truskawkowe, szynka parmeńska i orzeszki pini.

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle z algami morskimi
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 szklanka pomidorków truskawkowych
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • PESTO:
  • 1 drzewko bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 40 g parmezanu
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto

Przygotowanie

  1. Orzeszki pini prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na oliwie (około 2 minuty) do momentu, aż skórka delikatnie się zmarszczy. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z bazyliowym pesto, dodajemy podsmażone pomidorki oraz kawałki szynki parmeńskiej. Całość posypujemy orzeszkami pini i tartym parmezanem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń