Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z brokułami, tymiankiem i suszonymi pomidorami

Tagliatelle z brokułami, tymiankiem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 4927

Bardzo lubię pożywne, mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które mimo swej prostoty potrafią zachwycić kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i świeżym tymiankiem w towarzystwie różyczek brokuła oraz suszonych pomidorów. Danie przygotujemy błyskawicznie, ale gra smaków i aromatów na talerzu z pełnością dostarczy nam kulinarnej przyjemności.

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 1 mały brokuł
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • orzeszki piniowe (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente około 4 - 5 minut. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Makaron tagliatelle (u mnie w wersji z dodatkiem szpinaku) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek i smażymy chwilę do momentu, aż uwolni swój piękny aromat*. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, ugotowane brokuły i makaron, listki świeżego tymianku oraz parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    * Pamiętajmy, aby nie przesmażyć czosnku, gdyż zrobi się gorzki.

  3. Danie możemy urozmaicić uprażonymi orzeszkami piniowymi.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń