Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię pożywne, mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które mimo swej prostoty potrafią zachwycić kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i świeżym tymiankiem w towarzystwie różyczek brokuła oraz suszonych pomidorów. Danie przygotujemy błyskawicznie, ale gra smaków i aromatów na talerzu z pełnością dostarczy nam kulinarnej przyjemności.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 821
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8199
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13063
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 401
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 134
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2253
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 821
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8199
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13063
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 401
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 134
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2253
Składniki
Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente około 4 - 5 minut. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron tagliatelle (u mnie w wersji z dodatkiem szpinaku) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek i smażymy chwilę do momentu, aż uwolni swój piękny aromat*. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, ugotowane brokuły i makaron, listki świeżego tymianku oraz parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. * Pamiętajmy, aby nie przesmażyć czosnku, gdyż zrobi się gorzki.
Danie możemy urozmaicić uprażonymi orzeszkami piniowymi. Życzę smacznego! :)