Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5795
Dodano: 27.02.2008
Odsłon: 14404
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Makaron gotojemy al dente w lekko osolonej wodzie, w razie potrzeby dodajemy łyżkę oliwy. Obieramy cukinię, cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w pióra, czosnek w maleńkie słupki, cukinię w wąskie wstążki (możemy posłużyć się nożem do serów). Czosnek i cebulę podsmażamy w dużej ilości oliwy (tak by przykryte było całe dno), aż się zeszkli, dodajemy cukinię, doprawiamy solą i pieprzem. Odsączony makaron wrzucamy na patelnię, wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy posiekaną miętę. Danie wykładamy na talerze, oprószamy świeżym pieprzem, dekorujemy wiórkami parmezanu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

mamakacperka4 22 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Coś podobnego robiłam dzisiaj... nie użyłam tylko mięty.... pyszne :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

mario11 29 maja 2009Zgłoś do usunięcia
Iwonka ma racje -co to jakas papka dla niemowlakow. Tak to jakos wyglada....:-)5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivona 05 maja 2009Zgłoś do usunięcia
Cukinia starta i podduszona na maśle zdecydowanie nie wygląda tak jak w przepisie podanym wyżej.Za to wstążki zrobione nożem do serów,czy tzw. "obieraczką" prezentują się bardzo fajnie,szczególnie przy tagliatelle.5 Kto głosował? | Odpowiedz

magdzior 24 września 2008Zgłoś do usunięcia
można cukinię po prostu zetrzeć na tarce i poddusić na maśle. Mniej roboty i też ładnie wygląda.0 Kto głosował? | Odpowiedz