Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, śmietanowe.... Mniam!
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 257
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 648
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 257
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 648
Składniki
Kurczaka, umyj, oczyść z tłuszczu i pokrój na grubą kostkę lub paski. Śmietanę wlej do garnka, dołóż 30 g masła i zagotuj, dodaj rozpuszczone w 1,5 szkl. wody 2 kostki rosołowe i 10 g sera lazur. Zagotuj i gotuj jeszcze przez 15 minut. W tym czasie usmaż kurczaka na maśle, dopraw go ziołami prowansalskimi i solą. Śmietanowy sos zagęść 2 łyżkami mąki (najpierw rozpuść je w wodzie, następnie - po zdjęciu sosu z ognia - powoli dolewaj, mieszając do śmietany). Doprowadź sos do wrzenia, teraz wrzuć lekko zgnieciony zielony pieprz w ziarenkach (około 2 łyżeczek) i dodaj odsączonego z tłuszczu kurczaka. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Podawaj z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente. Smacznego! Grudzień 2008r.