Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z szynką parmeńską

Tagliatelle z szynką parmeńską

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 325

Dodano:

Odsłon: 435

Makarony zawsze są chętnie witanym gościem na naszym stole. Nie inaczej było i tym razem – pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu tagliatelle z szynką parmeńską. Bez zbędnych gadek – do dzieła!

Składniki

  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • odrobina oleju do smażenia
  • 6 pomidorków cherry
  • 3 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • pieprz i sól
  • makaron tagliatelle
  • parmezan
  • świeża bazylia do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tagliatelle z szynką parmeńską

Przygotowanie

  1. Makaron tagliatelle ugotuj al dente. Plastry szynki pokrój na małe kawałki i podsmaż chwilę na rozgrzanym oleju.

  2. Dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki cherry, pokrojone w paseczki suszone pomidory i drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę i wlej śmietanę. Gotuj na małym ogniu, aż sos się trochę zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Gotowanie sosu nie może trwać zbyt długo, ponieważ pomidorki cherry mogą się całkowicie rozgotować i zostanie z nich tylko nieapetyczna skórka. Gdy sos będzie gotowy, dodaj do niego makaron, dokładnie wymieszaj i nakładaj na talerze. Danie posyp płatkami parmezanu i udekoruj listkami bazylii.
    Więcej na stronie: http://marchewkowakuchnia.wordpress.com/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń