Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na danie z niesamowitą grą smaków i aromatów. Całość jest bardzo pożywna, smaki przeplatają się, doskonale rozpieszczając nasze podniebienie, ale co najważniejsze - idealnie się komponują. Tagliolinę czyli tradycyjny włoski makaron tłoczony przez matryce z brązu i suszony w niskiej temperaturze otula wyrazisty sos gorgonzola. Smaku dodają także pieczone, bardzo delikatne kawałki łososia otulone kolorowym pieprzem. Wszystko wieńczy tajska bazylia, która przeplata aromat anyżu, lukrecji i mięty. Smacznie polecam to połączenie, ponieważ ja oraz moje kubki smakowe były oczarowane :D
Z łososia odcinamy skórę i smarujemy go oliwą z oliwek, oprószamy solą, czosnkiem granulowanym i kolorowym pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 15 minut.
Śmietanę i ser gorgonzola przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu odpowiedniego połączenia składników. Sos mieszamy podczas gotowania.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy w sosem gorgonzola oraz świeżą tajską bazylią. Wszystko podajemy z pieczonym, podzielonym na mniejsze kawałki łososiem.
Do przygotowania dania użyłam tradycyjnego włoskiego makaronu Tagliolina, który suszony jest w niskiej temperaturze i tłoczony przez matryce z brązu. Tagliolina to po prostu Tagliatelle, ale użyta przeze mnie wersja jest odrobinę grubsza oraz zawiera ekstrakt z łososia i słodkiej papryki. Makaron jest bardzo smaczny i idealnie łączy się z gęstymi sosami. Życzę smacznego! :)
Pesto - coś, co w kuchni kocham najbardziej :) Tym razem postawiłam na połącz...
Odsłon: 5341
Pyszne i szybkie danie rodem z włoskiej restauracji. :) Smakuje genialnie i...
Odsłon: 15793
Uwielbiam go bo jest inny niż wszystkie i po prostu pyszny. Dodatkowo jeśli...
Odsłon: 40938
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 286
Niezwykle łatwe kulki chałwowe można wykonać dosłownie w 15 minut.
Odsłon: 2955
Krokiety, które polecam są zrobione z wafli tortowych. Są pyszne i szybkie w...
Odsłon: 274
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 131
Uwielbiam go bo jest inny niż wszystkie i po prostu pyszny. Dodatkowo jeśli...
Odsłon: 40938
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 286
Niezwykle łatwe kulki chałwowe można wykonać dosłownie w 15 minut.
Odsłon: 2955
Krokiety, które polecam są zrobione z wafli tortowych. Są pyszne i szybkie w...
Odsłon: 274
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 131
Składniki
Z łososia odcinamy skórę i smarujemy go oliwą z oliwek, oprószamy solą, czosnkiem granulowanym i kolorowym pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 15 minut.
Śmietanę i ser gorgonzola przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu odpowiedniego połączenia składników. Sos mieszamy podczas gotowania.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy w sosem gorgonzola oraz świeżą tajską bazylią. Wszystko podajemy z pieczonym, podzielonym na mniejsze kawałki łososiem.
Do przygotowania dania użyłam tradycyjnego włoskiego makaronu Tagliolina, który suszony jest w niskiej temperaturze i tłoczony przez matryce z brązu. Tagliolina to po prostu Tagliatelle, ale użyta przeze mnie wersja jest odrobinę grubsza oraz zawiera ekstrakt z łososia i słodkiej papryki. Makaron jest bardzo smaczny i idealnie łączy się z gęstymi sosami. Życzę smacznego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Gołąbki w kapuście włoskiej zapiekane w piekarniku
Dania główne
Mini kebab
Dania główne
Pulpety w sosie pomidorowym
Dania główne
Bigos z młodej kapusty
Gołąbki w kapuście włoskiej zapiekane w piekarniku
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 46
Mini kebab
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 131