Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie trzeba wyruszać do dalekiej Azji, aby wyczarować sobie szybką i łatwą przekąskę z prostych produktów, które pachną egzotyką. Czasem wystarczy odrobina kreatywności i właściwe połączenie smaków, dlatego prezentujemy wam tajskie placki z kukurydzy Roberta Makłowicza. Potrawę możesz podać w towarzystwie lekkiej, zielonej sałatki z sosem na bazie oleju i soku z limonki lub/i maczać w przygotowanym słodko-pikantnym sosie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7015
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7015
Składniki
Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do dużej miski. Wlej ok. 100 ml wody, a następnie dodaj tajską pastę curry. Wymieszaj pastę w wodzie tak, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj sól oraz mąkę. Wymieszaj i w razie potrzeby dosyp więcej mąki. Konsystencja musi być taka, by dało się z powstałej masy uformować placuszki. Najlepiej na mocno rozgrzany olej położyć łyżką pierwszą porcję masy, lekko spłaszczyć i jeśli placuszek się nie rozpadnie, nie dodawaj więcej mąki. Smaż placki z obydwu stron na złoty kolor, a następnie wyłóż na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.
Przygotuj sos. Do garnka wlej ocet, wsyp cukier, dodaj oczyszczoną z nasion i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili, a na koniec wrzuć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Włącz palnik i gotuj sos na małym ogniu około 10-15 minut (od momentu zagotowania), aby cukier się rozpuścił i część octu odparowała. W miseczce rozmieszaj mąkę z małą ilością wody, aby powstała pasta. Wlej ją do sosu i mieszaj rózgą, aby nie zapobiec pojawieniu się grudek. Potrzymaj sos na ogniu jeszcze chwilę, aby zgęstniał.
Placuszki podawaj na ciepło. Możesz dorzucić sałatkę z ulubionych, świeżych warzyw, a obok ustaw miseczkę z sosem do maczania w nim placków. Źródło: YouTube/RobertMakłowicz