Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajskie Zielone Curry, czyli odrobina pikanterii na talerzu.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 99
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 531
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 238
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 181
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 99
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 531
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 238
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 181
Składniki
Zaczynamy od przygotowania i oczyszczenia szparagów. Zdrewniałe końcówki odcinamy. Przekłądamy szparagi do miseczki, zakrywamy folią spożywczą i podgrzewamy w mikrofali ok. 1-1.5 minutyi kroimy na mniejsze kawałki. Możemy też alternatywnie podgotować je w gorącej wodzie przez ok. 2-3 minuty.
Na patelni lub w woku podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę,a także drobno posiekany czosnek. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy imbir, pastę curry i 2 łyżki mleka kokosowego. Mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
Dodajemy pozostałe mleko kokosowe, azjatycki sos rybny, bulion drobiowy i nadal gotujemy zmniejszając ognień.
W osobnym garnku podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy odrobinę pasty curry i 1 łyżkę przyprawy curry. Po chwili dodajemy krewetki. Wszystko podsmażamy na złoto.
Przekładamy krewetki na patelnię do gotującego się sosu, dodajemy szparagi. W razie potrzeby całość doprawiamy odrobiną pasty curry, solą i pieprzem. Gotujemy do chwili, aż krewetki będą miękkie.
Podajemy np. z listkami świeżej bazylii, lub suszonej, chlebkiem naan, i tajskim colesławem, lub ryżem.