Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajskie Zielone Curry, czyli odrobina pikanterii na talerzu.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1807
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8374
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253473
Polecam.
Odsłon: 1464
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1807
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8374
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253473
Polecam.
Odsłon: 1464
Składniki
Zaczynamy od przygotowania i oczyszczenia szparagów. Zdrewniałe końcówki odcinamy. Przekłądamy szparagi do miseczki, zakrywamy folią spożywczą i podgrzewamy w mikrofali ok. 1-1.5 minutyi kroimy na mniejsze kawałki. Możemy też alternatywnie podgotować je w gorącej wodzie przez ok. 2-3 minuty.
Na patelni lub w woku podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę,a także drobno posiekany czosnek. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy imbir, pastę curry i 2 łyżki mleka kokosowego. Mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
Dodajemy pozostałe mleko kokosowe, azjatycki sos rybny, bulion drobiowy i nadal gotujemy zmniejszając ognień.
W osobnym garnku podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy odrobinę pasty curry i 1 łyżkę przyprawy curry. Po chwili dodajemy krewetki. Wszystko podsmażamy na złoto.
Przekładamy krewetki na patelnię do gotującego się sosu, dodajemy szparagi. W razie potrzeby całość doprawiamy odrobiną pasty curry, solą i pieprzem. Gotujemy do chwili, aż krewetki będą miękkie.
Podajemy np. z listkami świeżej bazylii, lub suszonej, chlebkiem naan, i tajskim colesławem, lub ryżem.