Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 20-01-2022
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam tuszonkę wieprzową w słoikach, mięso poddałem trzykrotnej pasteryzacji (tyndalizacji) dzięki temu, słoiki można przechowywać miesiącami w chłodnym miejscu. Tradycyjny smak i zachęcający wygląd, zawsze dostępna i gotowa do zjedzenia :-) Polecam serdecznie i smacznego !!! https://youtu.be/xppDWB_iu6E
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 42
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 68
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 42
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 68
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Składniki
Łopatkę i boczek należy przemyć w zimnej wodzie, następnie kroimy w kostkę 2-3 cm i przekładamy do większej miski, następnie wsypujemy sól, kolendrę, posiekany czosnek, pieprz i wlewamy wodę. Mięso dokładnie mieszamy ok 10 minut, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Myjemy i wyparzamy słoiki z zakrętkami, na spód słoików wrzucamy 1 listek laurowy i 1 ziele angielskie, następnie ponownie wyrabiamy mięso 5 minut i ciasno układamy w temperaturze pokojowej do słoików, od góry zostawiamy 3 cm wolnego miejsca. Przemywamy ranty słoików na mokro i na sucho, zakręcamy mocno słoiki i układamy na blachę, wkładamy do zimnego piekarnika i gotujemy w temp. 105 stopni przez 2 godziny, zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia i za 24 godziny powtarzamy procedurę 105 stopni tylko już 1 godzinę, zostawiamy do ostygnięcia, trzeciego dnia powtarzamy procedurę 105 stopni tylko już 50 minut do ostygnięcia i przekładamy słoiki w chłodne miejsce. Gotowe !!! Tak można przechowywać wieprzowinę w słoikach kilka miesięcy, zapewnia nam to trzykrotna pasteryzacja czyli tyndalizacja.