Do góry

Dania główne Przepis na:

Tak zrobione mięso w słoikach można przechowywać miesiącami, tuszonka, wieprzowina w słoikach :-)

Przepis dnia 2022-01-20
Tak zrobione mięso w słoikach można przechowywać miesiącami, tuszonka, wieprzowina w słoikach :-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4096

Dodano:

Odsłon: 7504

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam tuszonkę wieprzową w słoikach, mięso poddałem trzykrotnej pasteryzacji (tyndalizacji) dzięki temu, słoiki można przechowywać miesiącami w chłodnym miejscu. Tradycyjny smak i zachęcający wygląd, zawsze dostępna i gotowa do zjedzenia :-) Polecam serdecznie i smacznego !!! https://youtu.be/xppDWB_iu6E

Składniki

  • Łopatka wieprzowa 1 kg.
  • Boczek wieprzowy 1 kg.
  • Majeranek 1 łyżeczka.
  • Sól kuchenna jodowana 36 gramów.
  • Kolendra mielona 1/2 łyżeczki.
  • Czosnek 6 ząbków.
  • Pieprz 1/2 łyżeczki.
  • Woda 150 ml.
  • Słoiki 350 ml. 8 szt.
  • Ziele angielskie 8 szt.
  • Liść laurowy 8 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tak zrobione mięso w słoikach można przechowywać miesiącami, tuszonka, wieprzowina w słoikach :-)

Przygotowanie

  1. Łopatkę i boczek należy przemyć w zimnej wodzie, następnie kroimy w kostkę 2-3 cm i przekładamy do większej miski, następnie wsypujemy sól, kolendrę, posiekany czosnek, pieprz i wlewamy wodę.
    Mięso dokładnie mieszamy ok 10 minut, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  2. Myjemy i wyparzamy słoiki z zakrętkami, na spód słoików wrzucamy 1 listek laurowy i 1 ziele angielskie, następnie ponownie wyrabiamy mięso 5 minut i ciasno układamy w temperaturze pokojowej do słoików, od góry zostawiamy 3 cm wolnego miejsca.
    Przemywamy ranty słoików na mokro i na sucho, zakręcamy mocno słoiki i układamy na blachę, wkładamy do zimnego piekarnika i gotujemy w temp. 105 stopni przez 2 godziny, zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia i za 24 godziny powtarzamy procedurę 105 stopni tylko już 1 godzinę, zostawiamy do ostygnięcia, trzeciego dnia powtarzamy procedurę 105 stopni tylko już 50 minut do ostygnięcia i przekładamy słoiki w chłodne miejsce.
    Gotowe !!!
    Tak można przechowywać wieprzowinę w słoikach kilka miesięcy, zapewnia nam to trzykrotna pasteryzacja czyli tyndalizacja.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń