Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 20-01-2022
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam tuszonkę wieprzową w słoikach, mięso poddałem trzykrotnej pasteryzacji (tyndalizacji) dzięki temu, słoiki można przechowywać miesiącami w chłodnym miejscu. Tradycyjny smak i zachęcający wygląd, zawsze dostępna i gotowa do zjedzenia :-) Polecam serdecznie i smacznego !!! https://youtu.be/xppDWB_iu6E
Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka...
Odsłon: 30432
Przepyszna botwinka na zimę w słoikach. Wspaniały sposób na zatrzymanie lata...
Odsłon: 5714
Ratatouille to prosty, ale bardzo pyszny, warzywny gulasz, który doskonale sp...
Odsłon: 861
Szybkie, syte jednogarnkowe danie.
Odsłon: 94
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1499
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 588
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej...
Odsłon: 1428
Szybkie, syte jednogarnkowe danie.
Odsłon: 94
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1499
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 588
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej...
Odsłon: 1428
Składniki
Łopatkę i boczek należy przemyć w zimnej wodzie, następnie kroimy w kostkę 2-3 cm i przekładamy do większej miski, następnie wsypujemy sól, kolendrę, posiekany czosnek, pieprz i wlewamy wodę. Mięso dokładnie mieszamy ok 10 minut, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Myjemy i wyparzamy słoiki z zakrętkami, na spód słoików wrzucamy 1 listek laurowy i 1 ziele angielskie, następnie ponownie wyrabiamy mięso 5 minut i ciasno układamy w temperaturze pokojowej do słoików, od góry zostawiamy 3 cm wolnego miejsca. Przemywamy ranty słoików na mokro i na sucho, zakręcamy mocno słoiki i układamy na blachę, wkładamy do zimnego piekarnika i gotujemy w temp. 105 stopni przez 2 godziny, zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia i za 24 godziny powtarzamy procedurę 105 stopni tylko już 1 godzinę, zostawiamy do ostygnięcia, trzeciego dnia powtarzamy procedurę 105 stopni tylko już 50 minut do ostygnięcia i przekładamy słoiki w chłodne miejsce. Gotowe !!! Tak można przechowywać wieprzowinę w słoikach kilka miesięcy, zapewnia nam to trzykrotna pasteryzacja czyli tyndalizacja.
Przepisy Dania główne
Dania główne
POSTNY OBIAD (WEGETARIAŃSKI)
Dania główne
Pierogi z mięsem mielonym surowym
Dania główne
Filet z kurczaka z pieczarkami i białą kaszą gryczaną
Dania główne
Dorada z rusztu na grillowanych warzywach
POSTNY OBIAD (WEGETARIAŃSKI)
Klasyczny pomysł na obiad wegetariański lub postny stanowią jajka sadzone, k...
Odsłon: 58
Pierogi z mięsem mielonym surowym
Pierogi z mięsem są smakowite i pożywne. Do ich samodzielnego gotowania może...
Odsłon: 1177