Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj podrzucam przepis na szybką potrawkę ze schabu w sosie porowym. Potrawa którą zrobicie w kilka minut, dzięki krótkiej obróbce termicznej schab jest mięciutki i soczysty. Polecam serdecznie i zapraszam na krótki film z przepisem.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 30
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 93
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10310
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 105
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 936
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 30
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 93
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10310
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 105
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 936
Składniki
Na początku schab należy przepłukać pod zimną bieżącą wodą i dokładnie oczyścić z błon i tłuszczu. Następnie kroimy go w cienkie plastry, układamy je w stosiki i kroimy w cienkie słupki, pokrojone mięso przekładamy do miski, wlewamy oliwę, roztarty tymianek w moździerzu, pokrojony w cienkie plasterki czosnek, dodajemy sól i pieprze do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Między czasie kroimy por, na początki wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek jak najcieniej, również od raz należy posiekać natkę pietruszki. Już teraz rozgrzewamy mocno patelnię, po chwili wrzucamy zamarynowany schab i delikatnie mieszamy, tak aby słupki nie były złączone, po chwili dorzucamy pokrojonego pora i podsmażamy krótką chwilę, po 1 minucie podsmażania całości wlewamy śmietankę, redukujemy, dorzucamy natkę pietruszki i gotowe!!! Na sam koniec oczywiście sprawdzamy czy nie trzeba do solić. Całą potrawę smażymy krótko, również śmietanki wlewamy mniej niż zazwyczaj na przykład jak przy drobiu, ponieważ obróbka termiczna musi być krótka, inaczej schab zrobi się suchy. Zapraszam serdecznie na krótki film z przepisem i życzę Wszystkim smacznego :-)