Do góry

Dania główne Przepis na:

Talarki na sałatce z soczewicy

Talarki na sałatce z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Talarki na sałatce z soczewicy"

Składniki

  • 40 dag żółtego sera salami
  • 15 dag czarnej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 mała kapusta pekińska (ok. 20 dag)
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 6 gałązek oregano
  • 10 dag bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz. Przełóż do garnka. Zalej ok. 400 ml wody. Gotuj 25-30 minut.

  2. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w cieniutkie półplasterki. Kapustę pekińską oczyść, umyj, potnij w paseczki. Zioła opłucz, drobno posiekaj. Ser pokrój na 4 grubsze plasterki.

  3. Ugotowaną do miękkości soczewicę odcedź, osącz na sitku. Bułkę tartą wsyp na talerz. Na drugi talerz wsyp zioła, a na trzeci – wbij jajko, roztrzep je widelcem. Plasterki sera obtocz w ziołach, następnie panieruj w jajku i tartej bułce. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj skórkę, a potem przekrój na pół i wyciśnij sok. Ocet wymieszaj z sokiem cytrynowym. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Wlej 3 łyżki oleju. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret.

  4. Soczewicę wymieszaj z marchewką i kapustą. Sałatkę polej winegretem, lekko przemieszaj. Pozostały olej mocno rozgrzej na patelni. Na gorący tłuszcz włóż panierowany ser. Smaż go 10 minut, od czasu do czasu obracaj. Gotowe talarki z sera podawaj z sałatką z soczewicy. Jako dodatek możesz serwować sos pesto.

  5. ok. 45 minut, 1 porcja ok. 500 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń